България води интензивни разговори с всички потенциални доставчици на ядрено гориво на

...
България води интензивни разговори с всички потенциални доставчици на ядрено гориво на
Коментари Харесай

Еленко Божков: България води интензивни разговори с потенциални доставчици на ядрено гориво


България води интензивни диалози с всички евентуални снабдители на нуклеарно гориво на пазара. Това стана ясно по време на среща на високо равнище на служебния заместник-министър на енергетиката Еленко Божков с представителите на Европейската комисия в Брюксел. Това оповестиха от Министерството на енергетиката.

По този метод страната ни интензивно да работи по осъществяване на Програмата за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ". 

България се стреми да форсира оптимално процеса, поради и взетото решение на Народното събрание от 9 ноември 2022 година Страната ни резервира в договарянията водещите правила за приоритетност на нуклеарната сигурност, ценене независимостта на нуклеарния регулатор при лицензирането на различното гориво, както и недопускане замяната на една взаимозависимост с друга. Намерението е допустимо най-скоро договарянията с американската компания " Уестингхаус " и френската " Фраматом " да бъдат финализирани. Това увери сътрудниците си и представителите на Европейската комисия заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков, допълват от енергийното ведомство.

Положително бе посрещнато и настояването на българската страна да се обмисли възможна финансова поддръжка за дейностите по лицензиране на различно нуклеарно гориво, осъществявани от националния нуклеарен регулатор. 

Срещата бе инициирана от Комисията и ръководена от заместник-генералния шеф на Генерална дирекция " Енергетика " Масимо Гариба. Участваха заместник-министрите на държавите-членки, опериращи ВВЕР реактори, ръководителите на атомните електроцентрали, в това число изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй ", както и генералният шеф на Агенцията по доставките на " Евратом ". " Уестингхаус " и " Фраматом " показаха техническата подготвеност на фирмите да доставят свежо нуклеарно гориво за реактори вид ВВЕР.

Участниците в срещата разискаха и предложение на Комисията за план на Пътна карта за ускорение на диверсификацията на доставките на свежо нуклеарно гориво, като специфичен фокус бе подложен на горивото за реактори ВВЕР-440.

Документът разписва съответни задания със периоди към държавните управления на държавите-членки, нуклеарните оператори и европейските институции. Следващите месеци работата ще продължи на техническо равнище, и ще бъде последвана от поредна среща на високо равнище напролет на 2023 година, се показва още в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР